Omgaan met veranderingen

Iedereen zegt dat veranderingen de enige constante zijn in het leven. Kleine veranderingen en grote veranderingen. Ik merk dat wanneer er grote veranderingen komen in een korte tijd achter elkaar dat ik er zelf onrustig van word en zelfs stress kan ervaren ook al zijn het positieve ervaringen.

Herkennen jullie dat? Nu is het weer een periode dat er weer sprake is van veel en grote veranderingen in een korte tijd. Mijn website bijna af, het afronden van een aantal opleidingen en certificeringen en ook nog een hele leuke nieuwe baan. Yeah en ugh tegelijk! In het Surinaams zou men zeggen I mi gado, omg!

Voor een groot deel doe ik het natuurlijk helemaal zelf. Ik volg de opleidingen zelf, ik wil mijn kwaliteitskeurmerk halen van (loopbaan)coaching, mijn website af en de sollicitatie die nu succesvol is geworden met als resultaat nu een nieuwe leuke baan. De kunst blijft doseren, het blijft een tijdelijke koordans effect en toevallig is dit ook nog een periode piek in productie en resultaten. Dat alles samenkomt. Het resoneert mooi met het seizoen van de zomer wanneer alles in volle bloei is en alles is klaar om geoogst te worden in dit geval de resultaten als bijproduct van het zaaien van voorafgaande periodes. Het is net als alsof ik op een vloedgolf surf, in een flow, maar wel goed probeer de balans te bewaren op mijn surfplank. 

Wij mensen blijven graag gewoontedieren ook al is een gewoonte niet goed voor ons. Dus veranderingen blijven spannend en structurele veranderingen bijvoorbeeld gezonder eten en meer sporten in een drukke periode blijft mijn aandachtspunt. Ook de balans tussen inspanning en ontspanning. Daar gaat mijn innerlijke criticus weer. Hoi daar ben je weer om meteen de lat weer hoog te leggen en om alles goed te doen. De kunst is kleine stappen en kleine veranderingen aanbrengen in ons levenspatroon en doorzetten een zorgen dat het way of life wordt. Als het een keer niet lukt, jezelf niet proberen volledig af te branden en op te geven. Elke dag is een nieuwe kans. De ene dag gaat ook beter dan de andere dag. Vaak lach ik in mezelf en dan denk ik daar gaan we weer… 

Mevrouwtje ongeduld is mijn middle name. Als ik iets wil, dan heb ik het liefst gisteren voor elkaar gekregen. Gelukkig nu ik wat ouder ben, kan ik wat meer relativeren en zien dat het voor het proces van nieuwe dingen introduceren, volhouden, geduld, zacht zijn voor jezelf en andere mensen meenemen in het proces.  

Het kan spannend zijn om met nieuwe dingen te beginnen in het leven en daar is de website ook een voorbeeld van. Jezelf laten zien. Ik zal vaker gaan bloggen en over zaken schrijven die uit het leven gegrepen zijn. Ook weer een verandering. Veranderingen in het leven vertellen je vaak dat jezelf weer opnieuw mag uitvinden. Bij een vervelende verandering kan het meer een les zijn, dat we niet over alles controle hebben of hoe ga je bijvoorbeeld met het verdriet om? Bij een leuke verandering kan het heruitvinden van jezelf betekenen dat je meer van jouw talenten ontdekt, nieuwe mensen ontmoet of gewoon het leven anders gaat ervaren en zien. 

Of jijzelf initieert de verandering bewust of onbewust omdat je dingen wil veranderingen in jouw leven en daarin andere keuzes maakt. 

In dit geval is de verandering het schrijven van bloggen, mijzelf laten zien, leuk, spannend en eng tegelijk. Ik ben ook dankbaar dat ik dit allemaal mag doen en tot de volgende keer!

Quote: 

Change is inevitable, growth is optional. 

Wat kies jij?

Brasa Sharon